Q&A: vragen en antwoorden omtrent einde coalitie

maandag 07 juli 2014 20:00

VVD en D66 hebben eenzijdig het vertrouwen opgezegd in de ChristenUnie. We zijn daar erg verbaasd en teleurgesteld over. Met behulp van vraag en antwoord geven we u graag alle informatie over de gebeurtenissen.

Q&A

  1. CU-Culemborg trekt zich terug uit het college. Wat is er precies gebeurd?
  2. Waarom hebben VVD en D66 het vertrouwen opgezegd?
  3. Heeft de ChristenUnie zich aan de afspraken gehouden?
  4. Wat heeft de ChristenUnie gedaan om crisis af te wenden?
  5. Waarom heeft de ChristenUnie wel voor het zwembad gestemd?
  6. Welke afspraken heeft de coalitie gemaakt over het zwembad?

1. CU-Culemborg trekt zich terug uit het college. Wat is er precies gebeurd?

Op 17 april 2014 werd het nieuwe college in Culemborg geïnstalleerd, bestaande uit VVD, D66 en ChristenUnie. ChristenUnie Culemborg had een plaats in het college gekregen als grootste winnaar van de lokale verkiezingen in Culemborg: van 1 naar 3 zetels.

Gedurende de collegeonderhandelingen tussen ChristenUnie, VVD en D66, die volgden, is een ruim geformuleerd coalitieakkoord tot stand gekomen en zijn daarnaast procesafspraken gemaakt over de plannen rond de bouw van een zwembad (2521 meterbad). Het was bekend dat de ChristenUnie – tegenstelling tot de VVD en D66 – kritisch in dit dossier stond.

Direct na het aantreden van het nieuwe college kwam dit dossier op tafel. De coalitiepartners wisten van te voren dat dit de nodige discussies zou opleveren, omdat de ChristenUnie van meet af aan kritisch in dit dossier heeft gezeten. De mate waarin de gemeente financieel risico neemt voor de nieuwbouw, onduidelijkheid over de rechtsvorm en het gebrek aan draagvlak binnen de Culemborgse bevolking waren de grootste struikelblokken.

In de afgelopen weken zijn daarover 4 gesprekken gevoerd tussen de fractievoorzitters, waarbij de ChristenUnie de pijnpunten bij herhaling op tafel heeft gelegd. Door een amendement (dat in gezamenlijkheid uitgewerkt is door de coalitiepartners) waarin tegemoet gekomen werd aan de belangrijkste bezwaren van de ChristenUnie, kon de partij donderdagavond voor het college-voorstel stemmen. Direct na de stemming uitten de beide coalitiepartners hun ongenoegen over de gang van zaken in de afgelopen weken, en gaven zij aan geen vertrouwen meer te hebben in samenwerking met de ChristenUnie.

2. Waarom hebben VVD en D66 het vertrouwen opgezegd?

VVD en D66 verwijten de ChristenUnie heel veel en steeds nieuwe vragen te hebben gesteld over het zwembaddossier. De ChristenUnie zou zich een onbetrouwbare partner hebben getoond door steeds met nieuwe feiten te komen, en onduidelijk te zijn over haar standpunt inzake het zwembaddossier. Deze vragen en onduidelijkheid over stemgedrag hebben teveel energie en tijd gevraagd van de coalitiepartners.

3. Heeft de ChristenUnie zich aan de afspraken gehouden?

In de coalitieafspraken rond het zwembad zijn een aantal zaken vastgelegd voor wat betreft de beoordeling van het zwembad-voorstel. Hierin staat onder andere dat er “binnen de coalitie ruimte is het door het gebruikersplatform gepresenteerde onderzoek zorgvuldig te analyseren en te toetsen op onder meer haalbare exploitatie binnen het door de Raad beschikbaar gestelde budget.” Eveneens is in dit voorstel benoemd dat er binnen de coalitie ruimte is “om het voorliggende voorstel ' realisatie van een zogenaamd 2521 zwembad' aan te passen/aan te vullen of te komen tot een alternatief, mits dit past binnen het door de Raad beschikbaar gestelde budget en een haalbare exploitatie kent.”

ChristenUnie Culemborg heeft zich in de afgelopen twee maanden gehouden aan deze afspraken. Het is correct dat de fractie niet van meet af een helder standpunt had ingenomen. Dit was ook onmogelijk, omdat pas 13 juni jongstleden alle informatie (inclusief 2 second opinions) bij de raad bekend was. Verder zag de ChristenUnie het als haar taak om dit uiterst gevoelige dossier kritisch te bekijken. Het was bekend dat de partij altijd kritisch was ten aanzien van de nieuwbouwplannen, daarnaast leefden er veel fundamentele vragen in de stad bij het dossier. De ChristenUnie vond dat ze het aan haar stand verplicht was om de belangrijke vragen te stellen en feiten helder af te wegen, om daarna tot een conclusie te komen.

Ook de ChristenUnie-wethouder heeft zich altijd binnen de afspraken van het coalitieakkoord bewogen, en heeft tot het laatste moment brede steun in de raad gehad. Zij heeft belangrijke vragen die leefden bij de fractie geprobeerd te verhelderen, en zich ingezet voor een eensgezinde opstelling vanuit de coalitie in dit dossier.

In de raadsvergadering van 7 juli heeft Fractievoorzitter Daniël Jumelet hierover het volgende gezegd:

“We vinden de verwijten die worden gemaakt onredelijk. Wat is er mis mee om kritisch te zijn? Verdient Culemborg niet juist een kritische raad? De keren dat we samen hebben gesproken over het zwembad zijn gemakkelijk op één hand te tellen. Is dat teveel voor zo'n hoofdpijndossier? Het waren steeds dezelfde vragen die terugkwamen, simpelweg omdat ze onvoldoende werden beantwoord of simpelweg genegeerd. Over het dilemma en de spagaat waarin de ChristenUnie zat, zijn we altijd eerlijk geweest.”

4. Wat heeft de ChristenUnie gedaan om crisis af te wenden?

De ChristenUnie heeft in de afgelopen weken steeds open gestaan voor gesprek met de coalitiepartners. Na de vertrouwensbreuk donderdagavond 3 juli heeft de ChristenUnie direct aangegeven dat zij bereid is om (zo nodig met inzet van derden) een bemiddelingspoging aan te gaan. VVD en D66 hebben in de afgelopen dagen bij herhaling laten weten dat de deur voor hen gesloten is, en dat er geen ruimte is voor een bemiddelingspoging. Om dit formeel bevestigd te krijgen, heeft de ChristenUnie tijdens een laatste gesprek de volgende vragen gesteld aan VVD en D66:

  • Klopt het dat jullie niet meer open staan voor een bemiddelingspoging?
  • Betekent dit dat jullie hiermee de stekker uit de coalitie trekken?

Op beide vragen hebben we van beide partijen een volmondig ja gekregen. Vervolgens heeft fractievoorzitter Daniël Jumelet aangegeven dat hij daarom onze wethouder Dicky Voordijk-Nieuwenhuis uit het college (van burgemeesters en wethouders) terugtrekt tijdens de raadsvergadering op 7 juli.

5. Waarom heeft de ChristenUnie wel voor het zwembad gestemd?

Donderdag 3 juli heeft Daniël Jumelet de volgende verklaring afgelegd:

“Heel Culemborg weet dat de ChristenUnie zich uiterst kritisch heeft opgesteld in het zwembaddossier, het is zelfs een belangrijk verkiezingsthema geworden. Voorafgaand aan de coalitievorming hebben we afgesproken dat we ons zouden beperken tot het verder uitwerken van het 2521-concept, maar hebben we tegelijkertijd ruimte gevraagd en gekregen voor een zorgvuldige analyse. Tot in het laatste debat hebben we ons kritisch betoond, tot op de grens van de afspraken. We realiseren ons echter ook dat zich in de raad een meerderheid aftekent voor een GO. Daar sluiten we ons bij aan, al realiseren we ons tegelijkertijd dat we hierdoor een deel van onze kiezers zullen teleurstellen.

We zijn echter blij dat we samen met onze coalitiepartners een duidelijk toetsingskader voor het plan hebben kunnen opstellen, dat wordt gewogen voordat tot gunning en realisatie wordt overgegaan. Hiermee is het wat ons betreft een verantwoord besluit geworden. We verwachten van het college dat duidelijk onderbouwde keuzes worden gemaakt en de financiële uitkomsten hiervan helder worden voorgerekend, zodat inzichtelijk wordt of aan de financiële kaders wordt voldaan die eerder door de raad zijn meegegeven. Dat is ons veel waard en daarom stemmen we voor.”

Het amendement luidde als volgt:

“Ondergetekende(n) stellen voor het voorgenomen besluit te wijzigen in: 

door toe te voegen na:

“Stemt in met het voornemen van het college om te starten met de uitvoering van het 'plan verenigingen 2521 zwembad', zoals uitgewerkt door het Gebruikers Platform Zwemmend Culemborg (GPZC) door de initiatiefnemers.”

Vóór de gunning van de aanbesteding van dit nieuwe bad, worden de volgende aspecten door het college getoetst en teruggekoppeld aan de raad.

  1. Vallen de bouwkosten binnen de begroting
  2. Passen het gekozen eigenaarschap en de hierbij horende rechtsvorm binnen de financiële kaders die de raad met de bezuinigingsdoelstellingen heeft meegegeven.
  3. Blijft de exploitatie binnen de hierboven genoemde kaders met de toepassing van de geldende boekhoudkundige regels.”

Toelichting:

Omdat de bouw van een nieuw zwembad voor de gemeente een behoorlijke verplichting betekent en een aantal zaken vanuit het beslisdocument nog niet (expliciet) zijn vastgelegd, wil de raad bij een GO graag een duidelijk toetsingskader hieraan verbinden.

Wanneer het resultaat van toetsing positief is, volstaat een informatienotitie aan de raad. Indien het resultaat negatief is, zal het college met een nieuw voorstel bij de raad moeten komen.

6. Welke afspraken heeft de coalitie gemaakt over het zwembad?

De coalitiepartijen hebbende volgende afspraken gemaakt omtrent het zwembad (letterlijke tekst):

  • Het college neemt op basis van het onderzoek 2512 unaniem een besluit in dit dossier.  Alle partijen conformeren zich aan de uitkomst en dragen dat uit.
  • Het voorgenomen besluitvormingsproces loopt door het onderstaande geen vertraging op. Verwachte doorlooptijd is medio juni 2014.
  • Er is binnen de coalitie ruimte het door het gebruikersplatform gepresenteerde onderzoek zorgvuldig te analyseren en te toetsen op onder meer haalbare exploitatie binnen het door de Raad beschikbaar gestelde budget.
  • Er is binnen de coalitie ruimte om het voorliggende voorstel ' realisatie van een zogenaamd 2521 zwembad' dit voorstel aan te passen/aan te vullen of te komen tot een alternatief, mits dit past binnen het door de Raad beschikbaar gestelde budget en een haalbare exploitatie kent.
  • Het huidige zwembad nog een aantal jaren langer exploiteren in enigerlei vorm is geen alternatieve oplossing als hierboven bedoeld.
  • Als er uit het onderzoek 2521 komt dat het zwembad, ongeacht het aantal te bedienen doelgroepen, te realiseren is binnen het door de Raad vastgestelde budget, stemt de gehele coalitie, rekening houdend met het hierboven geschetste proces, voor het plan.

Meer informatie over val coalitie:

Meer informatie over zwembad:

« Terug

Reacties op 'Q&A: vragen en antwoorden omtrent einde coalitie'

Kuilenburger
Geplaatst op: 08-07-2014 00:19 Quote
Compliment voor de heldere en transparante communicatie. Jammer dat het de CU niet gegund werd om de cultuur- en trendbreuk in het stadsbestuur te bewerkstelligen die onze stad zo hard nodig heeft...
Nieuw bericht

Nieuwsarchief Fractie > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

april

maart

januari