Culemborgse Courant: "Raadspraat: Volksvertegenwoordiging"

CU - 1. Daniël Jumeletdinsdag 19 november 2013 22:12

Nog een paar maanden en dan zit de termijn van de raad er weer op. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zal een nieuwe raad worden geïnstalleerd. De afgelopen jaren waren voor gemeenteraad en stad ingrijpend anders dan normaal.

Door de crisis kregen we te maken met bezuinigingen, waardoor de gemeente taken is gaan afstoten. Tegelijkertijd komen vanuit Den Haag nieuwe verantwoordelijkheden op de gemeente af, met de opdracht om het met minder geld te doen dan het rijk ervoor nodig had. Zo is de gemeente binnenkort verantwoordelijk voor alles rondom bijstand in zorg en werkvoorziening.

Zoals voor de stad, zijn het ook voor mij heel bijzondere jaren geweest. Voordat de crisis losbarstte, kwam het omvangrijke project Culemborg aan de Lek op mijn pad. Politiek gezien leek dat een rijdende trein die niet was te stoppen. Onderzoek naar achterliggende feiten toonde de ondeugdelijkheden van het plan aan. Gelukkig raakte hiervan na verloop van tijd de hele raad overtuigd. In mijn ogen was dit te danken aan twee zaken: De feiten op tafel én de massale opkomst van Culemborgers naar de raadszaal, die daar lieten zien en weten hoe zij erover dachten.

Ook bij de dreigende verkoop van de jachthaven waren dit ingrediënten die er uiteindelijk toe hebben geleid dat Culemborgers nu zelf hun eigen haven beheren en de gemeente geld bespaart. Een boot heb ik niet, maar ik vond het een zaak van algemeen belang en tegelijkertijd een goed voorbeeld voor de aanpak van andere bezuinigingen. Door goed onderzoek te doen en stadsbreed de discussie aan te zwengelen, is resultaat geboekt. Zo heb ik namens de ChristenUnie de rol van volksvertegenwoordiger mogen invullen op een manier waarin ik geloof. Dichtbij mensen, gedragen door deskundigheid en betrokkenheid die leeft in onze stad.

Is dit mijn laatste column als raadslid? Het antwoord is aan u, bij de aanstaande verkiezingen. Wat u ook kiest, het is belangrijk om uw stem uit te brengen. Maar ook na de verkiezingen maakt u het verschil door bij de raadsvergaderingen aanwezig te zijn en in te spreken over zaken die u aan het hart gaan. Als we met elkaar scherp en betrokken blijven, werkt volksvertegenwoordiging het best. Voor nu: Dank voor het vertrouwen en graag tot ziens!

Daniël Jumelet - Raadslid ChristenUnie
d.jumelet@cu-culemborg.nl

Bovenstaand artikel is hier verschenen op CulemborgseCourant.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht