Daniël Jumelet geeft algemene beschouwing op begroting
Onder het motto "Voor de kwaliteit van de stad" heeft ChristenUnie-raadslid Daniël Jumelet de andere raadsleden toegesproken. De ChristenUnie snapt dat er bezuinigd moet worden. De bezuinigingen morgen echter niet ten kosten gaan van: (1) open, groene en leefbare structuren, (2) diversiteit in voorzieningen en (3) duurzame bedrijvigheid.
Dankbaar ben ik, om in Culemborg te mogen wonen. Het is een prachtige stad, met prachtige mensen, op een prachtige plek. Als je laat in de avond op de A27 van Utrecht richting Vianen rijdt, dan zie je vanaf de Lekbrug aan de linkerkant ‐ achter de stuwen van Hagestein ‐ het donker beginnen. Het donker als een laatste verschijning van het ongerepte. Het donker waardoor je in staat bent het heelal te schouwen, met zijn duizelingwekkende hoeveelheid sterren en sterrenstelsels. Ik heb jaren in de Randstad gewoond, en als je daar omhoog kijkt, zie je alleen maar een soort oranjegrijze waas met hier en daar een lichtpuntje. Dat zijn dan dikwijls geen sterren, maar planeten die het zonlicht reflecteren. In Culemborg zie je nog iets van het heelal, en dat is best bijzonder. Kortom: Een belangrijke kwaliteit van Culemborg is dat het er ’s nachts nog echt donker is. Maar wat als dat straks de enige kwaliteit van Culemborg is? De ChristenUnie snapt dat er bezuinigd moet worden in tijden als deze. Maar als dat bezuinigen leidt tot de afbraak van belangrijke structuren die de stad leefbaar maken, dan schieten we ons doel voorbij. Deze structuren zijn – als ze eenmaal zijn verdwenen – niet makkelijk opnieuw op te richten. De bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van belangrijke kwaliteiten die we als stad nu nog bezitten. Op welke kwaliteiten doel ik dan? Ik noem er hier drie die de ChristenUnie zeer belangrijk acht:
In de komende minuten wil ik deze begrippen kort toelichten.
Met open, groene en leefbare structuren doelt de ChristenUnie op een stad die niet volledig is volgebouwd en volgestouwd. Waar bij het ontwikkelen of herontwikkelen van nieuwe stadsdelen niet alleen wordt gekeken naar de economische haalbaarheid, maar ook naar het aanzien van dit stadsdeel. Veiligheid en sociale samenhang hebben veel te maken met ruimtelijke ordening. Is het er prettig toeven, waardoor ook over langere tijd de sociale samenhang in de wijk goed blijft? In het verleden hebben we in en buiten Culemborg gezien hoe onvoldoende goed ingerichte wijken hebben geleid tot verpaupering en sociale spanningen. Culemborg kent op diverse plekken nog open ruimtes, die de leefbaarheid van de omliggende gebieden enorm verhogen. De ChristenUnie vindt dat er teveel projecten op stapel staan. Want de stad hoeft morgen niet af! De stad heeft zich in een kleine 750 jaar ontwikkeld tot wat het nu is, waarbij de laatste 25 jaar het bebouwde oppervlak zich meer dan heeft verviervoudigd. Wat ons betreft is het nú tijd om te temporiseren en tijdelijk anders te bestemmen. Dit levert een zekere besparing op binnen de werkorganisatie, terwijl we het onszelf niet moeilijk gaan maken met onzekere baten en half gerealiseerde gebieden. We betreuren dan ook de besluitvorming rondom Jan van Riebeeck, het Chopinplein en de Spoorzone en zullen ons inzetten voor een realistische omgang met Sprokkelenburg.
Als het gaat om diversiteit in voorzieningen, dan vindt de ChristenUnie het bijzonder belangrijk om naar een nieuwe balans te zoeken. Er zijn veel scholen en hoogwaardige sportvoorzieningen in Culemborg, maar een verschraling van het cultuuraanbod ligt op de loer. De drukte en gezelligheid in de binnenstad nemen af, het hart van de stad dreigt leeg te bloeden. Om een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en bewoners te blijven, dient er zorgvuldig omgegaan te worden met het aanbod van voorzieningen. De ChristenUnie neemt het adviesrapport van 4Advies ten aanzien van het creëren van een nieuw platform voor podiumkunsten zeer serieus. En natuurlijk is het zo dat niet alleen de gemeente hiervoor kan zorgen, al helemaal niet in deze tijd. Daarom zijn we enorm blij met het initiatief vanuit bewoners en ondernemers zelf om hier de schouders onder te zetten. En natuurlijk hoeft ook dit morgen niet af, maar het is de allerhoogste tijd om met een frisse blik nieuwe plannen te ontwikkelen of te laten ontwikkelen. De ChristenUnie gelóóft in een podium. We investerend wat dat betreft vele malen liever in voorzieningen, dan in citymarketing. Want zonder een concreet aanbod dat deugt, is dat een zinloze exercitie. Overigens plaatst de ChristenUnie sowieso al kanttekeningen bij het effect van citymarketing (volgens onder andere onderzoeker Martin Boisen van de Universiteit van Utrecht is dit namelijk nihil als de uitgangspunten niet helder zijn vastgesteld). Nog een laatste opmerking over voorzieningen: De ChristenUnie vindt dat deze bereikbaar moeten blijven voor de zwakkeren in onze samenleving, waaronder ouderen, chronisch zieken en minima. Als het gaat om bezuinigingen op uitkeringen en subsidies, dan dient de vraag niet te zijn: “Wat is hier te halen”, maar: “Blijft het voor mensen mogelijk om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en hieraan een bijdrage te leveren”.
Tot slot nog een paar woorden over duurzame bedrijvigheid. Culemborg kent van oudsher veel ondernemingen. Het behoeft geen toelichting dat dit van belang is voor de lokale werkgelegenheid en de financiële positie in de stad. Door de globalisering van de economie, is het voor veel maakbedrijven moeilijk geworden om in Nederland te overleven. Het is nodig om onderscheidend te worden of te blijven door het bedenken en produceren van innovatieve producten. Dit mag wat de ChristenUnie veel actiever door de gemeente worden ondersteund, overigens liefst in regioverband. Niet door een duur innovatieplatform in te richten (wat dit ook mag zijn), maar door bijeenkomsten te organiseren waar ondernemers worden geïnspireerd en ook elkaar kunnen inspireren. Op alle terreinen geldt dat in de ogen van de ChristenUnie de rol van de overheid verandert. Zij dient te stimuleren, te faciliteren en kaders te stellen. Daarbij past meer ruimte voor initiatieven vanuit bewoners en ondernemingen. Maar dit is de enige manier waarop in economisch zware tijden vooruit kan worden gedacht, in plaats van steeds verder achteruit te krabbelen. Het is de overheid die verantwoordelijk is voor het bewaken van de kwaliteit van de stad en is hier ook toe in staat. Niet alleen, maar samen met bewoners en ondernemers. Laat vandaag de kwaliteit van de stad ons helder voor ogen staan bij alles wat we bespreken en bij de moeilijke beslissingen die te nemen zijn.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
CU algemene beschouwingen begroting 2012 | 87,3 kB | application/pdf |
Nieuwsarchief Fractie > 2011
november
- 13-11-2011 - Daniël Jumelet geeft algemene beschouwing op begroting
- 12-11-2011 - Daniël Jumelet in Culemborgse Courant over inspraak buurtbewoners "Sprokkelenburg"
juli
- 06-07-2011 - Visie CU op grondexploitatie en stedelijke vernieuwing
- 06-07-2011 - Culemborgse Courant: "Raad akkoord met Plan Jan van Riebeeckstraat"
juni
- 29-06-2011 - Daniël Jumelet in Culemborgse Courant: "Spoorzon(d)e"
- 29-06-2011 - Algemene beschouwing op Perspectiefnota: "Blijvend slank, blijvend fit"
Plaats het eerste bericht!