Daniël Jumelet in Culemborgse Courant: "Spoorzon(d)e"

_A122127_edited-1 kleinwoensdag 29 juni 2011 21:39

"Het is fantastisch voor een stad als Culemborg om een station te bezitten. Culemborgers kunnen in een kwartier in Utrecht zijn en in een half uur in Den Bosch. Maar blijkbaar is een station alleen niet genoeg. ...langzaam verandert een mooi plan in een gedrocht... ...wordt vooral invulling gegeven aan een grote supermarkt en wordt het mogelijk gemaakt dat er 600m2 (!) winkeltjes en horeca bijkomen... ...De ChristenUnie is niet tegen vooruitgang. Maar een ontwikkeling die de stad uit balans brengt, dat is een gemiste kans en meer dan zonde!"

Spoorzon(d)e

CULEMBORG - Het is fantastisch voor een stad als Culemborg om een station te bezitten. Culemborgers kunnen in een kwartier in Utrecht zijn en in een half uur in Den Bosch. Maar blijkbaar is een station alleen niet genoeg.

Al heel lang bestaat de wens om de Spoorzonemooier te maken. Daar valt natuurlijk veel voor te zeggen. Bijvoorbeeld omdat de voormalige Gelderlandfabriek half is afgebrand. Of omdat sommige andere steden veel mooiere stations hebben. Daarom is jaren geleden al eens een plan gemaakt (Khandekar), met veel groen en veel woningen.

Begin 2010 is een vernieuwde versie van dat plan gepresenteerd aan de Raad, opnieuw met het nodige groen, vooral veel woningen, een schoolgebouw, kantoren, eventueel een hotel en een theater en ook de mogelijkheid voor de vestiging van een supermarkt. Hier is de Raad in meerderheid mee akkoord gegaan, waaronder ikzelf.

600 m2 winkeltjes

We zijn nu aangekomen bij de volgende stap in het verhaal. En langzaam verandert een mooi plan in een gedrocht, zoals wel vaker. De gemeente wil de oostkant voorlopig niet ontwikkelen, maar ziet wel ruimte voor de westkant (de kant van Pavijen). Daarbij wordt vooral invulling gegeven aan een grote supermarkt en wordt het mogelijk gemaakt dat er 600m2 (!) winkeltjes en horeca bijkomen. Van de geplande woningen geen spoor. Kantoren? Ja, mogelijk boven de winkeletages.

Zeer ongewenst

Ik vind dit een zeer ongewenste ontwikkeling. Natuurlijk is het handig voor treinreizigers om direct bij thuiskomst boodschappen te doen. Maar we vrezen een volgende aderlating voor de binnenstad. Want 600 vierkante meter kleine winkels en horeca is een heleboel en zorgt toch voor het ontstaan van een soort winkelcentrum. Veel treinreizigers die niet in Culemborg moeten zijn, zal dat niet trekken. Als je in Culemborg moet overstappen, ben je per ongeluk een station te ver gereisd. En hoe aantrekkelijk wordt het geheel, nu de oostkant voorlopig blijft liggen, inclusief de oude Gelderlandfabriek?

Inmiddels is het plan door de Raad, alleen SP en de ChristenUnie stemden tegen. Iedereen wil door met de ontwikkelingen, want ‘we zijn al zolang bezig’. De ChristenUnie is niet tegen vooruitgang. Maar een ontwikkeling die de stad uit balans brengt, dat is een gemiste kans en meer dan zonde!

Daniel Jumelet

ChristenUnie

Het artikel is hier verschenen op CulemborgseCourant.nl, in de Culemborgse Courant van 29 juni 2011 op pagina 3.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht