Culemborgse Courant: "Raadspraat: Een eerlijk speelveld"

Lekbrug en Skylinewoensdag 23 mei 2012 11:34

Daniël Jumelet: "De ChristenUnie vindt het belangrijk dat mensen bewegen en zich sportend kunnen ontspannen. Lichamelijke activiteit is, van jong tot oud, van groot belang voor vitaliteit, óók geestelijk. Daarom vinden we het nodig dat de gemeente sportbeoefening stimuleert. Dat kan met behulp van doelgroepensubsidies."... ..."De financiering van de sportbeoefening zal op de schop moeten."... ..."Mogelijk is privatiseren hier het juiste antwoord."...

CULEMBORG - Doe je aan fitness, biljart, of roei je graag? In dat geval betaal je zelf de volle mep voor de kosten die jouw vorm van sporten met zich meebrengen. Voetbal, hockey, skate je of doe je aan atletiek, dan wordt een groot gedeelte van de kosten betaald door de gemeente. Want voor een aantal sporten heeft de gemeente Culemborg in eigen beheer de afgelopen jaren goede, ja zelfs behoorlijk luxe sportaccommodaties gerealiseerd. Dit meestal met geleend geld, dus met de rentekosten die daarbij horen. Bovendien worden de gemeentelijke accommodaties ook door medewerkers van de gemeente onderhouden. Wat kost dat bij elkaar? Zo'n 3,5 miljoen Euro per jaar, waarvan ongeveer 8 ton wordt betaald door sportverenigingen en scholen.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat mensen bewegen en zich sportend kunnen ontspannen. Lichamelijke activiteit is, van jong tot oud, van groot belang voor vitaliteit, óók geestelijk. Daarom vinden we het nodig dat de gemeente sportbeoefening stimuleert. Dat kan met behulp van doelgroepensubsidies. Bijvoorbeeld door sportbijdragen te verstrekken aan kinderen en Culemborgers die met een medische noodzaak sporten. 
Wat in onze ogen in deze economisch zware tijd niet meer kan, is de verkapte subsidie aan een willekeurig aantal sporten, door het te goedkoop leveren van accommodaties. De financiering van de sportbeoefening zal op de schop moeten. Het lijkt voor de hand te liggen dat de gemeente de tarieven voor het gebruik van de accommodaties ophoogt. Echter, hier dringt de gemeenteraad al jaren op aan, maar in de praktijk past de gemeente steeds meer bij. Mogelijk is privatiseren hier het juiste antwoord. Want in tegenstelling tot de gemeente, kan een ondernemer wel actief op zoek naar nieuwe gebruikers om tot een betere bezetting te komen. En een betere bezetting is goed voor het spreiden van de kosten en daarmee de tarieven. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren.

Voor de sporters die nu profiteren van de gemeentelijke ondersteuning is dit op het eerste oog geen goed nieuws. Maar het móet eerlijker. Zeker nu alle taken van de gemeente onder druk staan. Van wegenonderhoud tot de ondersteuning van zieken en ouderen. Met een rechtvaardige kostenbeheersing slepen we samen Culemborg door de crisis. Want we zijn er voor elkaar.

Daniël Jumelet - Raadslid ChristenUnie
d.jumelet@cu-culemborg.nl

Bovenstaand artikel is hier verschenen op CulemborgseCourant.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht