Culemborgse Courant: "Raadspraat: Sein op rood"

maandag 31 januari 2011 00:02

Culemborg aan de Lek nadert een rood sein. In de ogen van de ChristenUnie is in 2008/2009 een verkeerde wissel genomen door grootschalige woningbouw in het plan op te nemen. Wat een klein plan moest blijven, is uit zijn voegen gegroeid.

Helemaal toen zandwinningsbedrijf Ballast-Van Oord erbij kwam en een combinatie gezocht werd met dijkverlegging. Nu is de dijkverlegging van de baan. Het Rijk ziet er geen brood in, vanwege te hoge kosten en te weinig opbrengsten. Het college wil toch doorgaan met dit overambitieuze project, dat meer dan tien jaar gaat duren. Dat is dus meer dan tien jaar lang Bouwput aan de Lek.

En er staat nogal wat op het spel! De prachtige, unieke Redichemse Waard en het historisch stadsgezicht worden bedreigd. Veel Culemborgers willen niet geloven dat de gemeente 340 woningen in het gebied bij de Lek wil proppen. Hoe mooi wordt dat? En alsof dat geen ontiegelijke verkeers- en parkeerproblemen veroorzaakt. Gaat de jachthaven echt winst opbrengen als hij twee keer zo groot wordt? Om over de enorme financiële risico’s van het hele plan maar te zwijgen. Maar het is toch echt waar! Het college zit in de voorfase van een Publiek Private Samenwerking en vraagt de Raad om bij het kruisje te tekenen. Waarbij en passant de Raad verantwoordelijk wordt gemaakt voor de haalbaarheid.

Als Raadslid maak ik me hierover serieus zorgen. Waarom zo groot uitgepakt? Waarom nu, in een tijd dat er fikse financiële ombuigingen nodig zijn, ook zonder grote projecten? Ik hoop dat de Raad als geheel het rode sein niet negeert en zijn verantwoordelijkheid pakt. Zodat de trein een ander spoor kan nemen en Culemborg aan de Lek weer een project wordt dat past bij de stad. Waarbij bijvoorbeeld vervuilde grond in het Veerweggebied niet wordt afgevoerd, maar ingepakt en het gebied een recreatieve bestemming krijgt. Dit levert minder op, maar kost ook heel veel minder. Ook pleiten we voor goed onderzoek naar hoe de jachthaven echt rendabel te maken is. Zo worden problemen echt aangepakt, zonder een boel nieuwe te creëren.

Culemborg aan de Lek is een complex project. U kunt onze analyse en mening hierover lezen op onze website (www.cu-culemborg.nl). Ook op de website van oudheidkundig genootschap “Voet” (www.voetvanoudheusden.nl) is veel informatie te vinden.

Daniël Jumelet
ChristenUnie

Bovenstaand artikel is hier verschenen op CulemborgseCourant.nl

Labels

« Terug

Reacties op 'Culemborgse Courant: "Raadspraat: Sein op rood"'

rloyprwnvpv
Geplaatst op: 18-10-2014 19:05 Quote
9hiPAm <a href="http://lcdqmluhjrzn.com/">lcdqmluhjrzn</a>, szsrrbtnpvet, [link=http://gprvrvjrqoje.com/]gprvrvjrqoje[/link], http://kqbopioeourz.com/
Nieuw bericht