Culemborgse Courant: "CU pleit voor groene facelift van Culemborg"

woensdag 24 februari 2010 20:23

CULEMBORG, 25 februari 2010 – Groen wonen en leven is een belangrijke prioriteit voor alle bewoners van onze stad. Onder het CU-motto ‘Groeien in Verbinding’ heeft CU-lijsttrekker Daniël Jumelet alle lijsttrekkers als ook de directeur van Kleurrijk Wonen een groene handschoen toegeworpen, met daarbij het Actieplan Groene Verbindingen.

Aanleiding

‘Groen’ is een hot item in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Helaas wordt dit belangrijke thema vrijwel beperkt tot een discussie over autowerende maatregelen, zoals de blokker in Parijsch en de Vianense Poort. Tekenend is dat in het nieuwe milieuplan van de gemeente nauwelijks aandacht wordt besteed aan de zorg voor de natuur in en rond Culemborg. De ChristenUnie wil in plaats daarvan een positieve bijdrage leveren aan het Culemborgse groenbeleid door het lanceren van een eigen natuurplan, dat een stevige impuls geeft aan de groene infrastructuur in en rond onze stad.

Groot punt van zorg is de beperkte aanwezigheid van groen in oudere stadswijken. Door de doorgaande stadsuitbreiding en de toenemende bedrijvigheid raken populaties van planten en dieren steeds meer versnipperd en komt de vitaliteit van de natuur steeds meer onder druk te staan. In het ‘Jaar van de Biodiversteit’ heeft de ChristenUnie twee Culemborgse ecologen gevraagd om hiervoor een Actieplan te schrijven om dit thema met nieuw elan op de politieke agenda te zetten.

Groenplan

De ChristenUnie wil zich onderscheiden door een concreet en haalbaar plan. Een plan dat met eenvoudige maatregelen zorgt voor een grote natuurwinst. CU-lijsttrekker Daniël Jumelet: “In Culemborg worden we geconfronteerd met prestigieuze plannen voor bouwprojecten die het groene karakter van de stad definitief de nek om dreigen te draaien. Voordat we alles hebben volgebouwd, is het hoog tijd dat we eerst eens een stadsvisie gaan formuleren over de ruimtelijke inrichting en natuurwaarden in en rond onze stad”. De ecologen Gert Mostert (adviesbureau Landleven) en Wim Althuis (CEN) hebben hiervoor een inspirerende natuurvisie uitgewerkt: Actieplan Groene Verbindingen.

Met deze visie wil de CU een stevig uitgangspunt neerzetten voor de groene (her)inrichting van Culemborg. Jumelet roept groenminnend Culemborg op om de komende verkiezingen een groene stem uit te brengen: “Het groene aanzien van de stad gaat ons zeer aan het hart, de komende beleidsperiode is beslissend voor ingrijpende projecten zoals Culemborg aan de Lek die het aanzien van onze stad voor de toekomst zullen bepalen”.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Natuurplan Culemborg - dd 24feb20101,5 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Culemborgse Courant: "CU pleit voor groene facelift van Culemborg"'

Greenhead
Geplaatst op: 26-02-2010 18:56 Quote
Veel partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's hun mond vol over meer stadsgroen. Meestal bedoelen ze dan het welig tierende groen tussen de straatstenen en de algenbloei in de stadssingels.

In deze tijd van financiële bezuiniging heb je veel geloof nodig om te denken dat de gemeente kan investeren in ecologische zones of frisse stadsgrachten.
Daniël
Geplaatst op: 26-02-2010 18:58 Quote
Groen hoeft niet alleen geld te kosten maar kan ook geld besparen, bijvoorbeeld door wegbermen ecologisch te beheren. Verder: wat 'geloof' betreft ben je bij de CU aan het juiste adres! ;-)
Nieuw bericht