Culemborgse Courant: "Scherp en Betrokken; Christenunie ziet uit naar samenwerking"

sociaal betrokkenzondag 30 augustus 2009 22:00

CULEMBORG - ,,Niet betweterig, wel met visie.” ChristenUnie neemt voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en profileert zich als een nuchtere, serieuze partij die sociale cohesie, een groene leefomgeving en christelijke waarden hoog in het vaandel heeft staan. ,,Individualisering is de grote makke van deze tijd”, aldus Daniel Jumelet, die zich kandidaat heeft gesteld als lijsttrekker. ,,We willen bijdragen aan de samenleving waarvan we zelf deel uitmaken. Het hoeft niet totaal anders, maar wel meer in samenhang. Ik zie uit naar de samenwerking met andere partijen.”

ChristenUnie heeft zichzelf landelijk op de kaart gezet. Lokale kiesverenigingen profiteren mee van de groeiende populariteit en besluiten hun politieke vleugels uit te slaan. Zo ook in Culemborg. ,,We zijn de snelstgroeiende kiesvereniging van de ChristenUnie in Nederland’’, vertelt voorzitter Wim Althuis. ,,Vier jaar geleden waren we te klein en hadden we te weinig mankracht. Het bestuur is aanzienlijk uitgebreid en gemeten naar het aantal CU-stemmers in Culemborg is er voldoende draagvlak mee te doen aan de komende verkiezingen. Onze insteek is inwoners te laten nadenken over maatschappelijke betrokkenheid. We willen bruggen bouwen. Intensieve samenhang tot stand brengen tussen politie, scholen en welzijnswerk als het gaat om veiligheid. Waarbij de overheid best repressief mag zijn en meer de regie mag nemen. Je moet het niet zomaar laten gebeuren en een actieve houding aannemen om beginnende problemen aan te pakken.”

Jumelet vervolgt: ,,Binnen elke bevolkingsgroep is wel een aantal rotte appelen. Die moet je er tussenuit halen en isoleren. Grenzen stellen en handhaven. Maar dan ben je er nog niet want je moet jezelf ook afvragen waarom die rotte appelen zo gemakkelijk anderen aansteken en waarom het tot een stigmatiserend effect leidt. Hoe bepaalde groepen in een hoek worden gedrukt en een stempel krijgen opgedrukt is verkeerd. Sommige conflicten zijn weliswaar religieus gelabeld, maar hebben veel vaker te maken met sociologische en culturele achtergronden. Wij zien het geloof meer als een beschikbare bron van maatschappelijke inzet dan een tijdbom voor maatschappelijke conflicten. Kerken en geloofsgemeenschappen kunnen en willen meer betekenen. Het is een interessant proces uit te zoeken welke rol zij kunnen spelen de samenleving meer te binden.” Althuis haalt de zorgsector aan: ,,Kerken kunnen een luisterend oor bieden. Op dat vlak schiet de zorg tekort. Het wordt uitgekleed. Verzorgend personeel verricht alleen nog technische handelingen. Er zijn te weinig handen aan het bed. De Wmo is teveel ingezet als een bezuinigingsmaatregel. Waar Paars de marktwerking heeft aangewakkerd willen wij het accent leggen op betrokkenheid. Het is een landelijk probleem dat lokaal tot uiting komt en volgens ons stevig op de politieke agenda moet staan. Daar gaan we ons hard voor maken en daar willen we ook best de knuppel voor in het hoenderhok gooien als dat nodig is. Al zijn we niet een partij van de harde oneliners, maar meer van het helder analyseren en samen met andere partijen oplossingen bedenken.” Andere speerpunten zijn een groene en verstandige ontwikkelking van de stad en het stimuleren van duurzaam ondernemen.

Bovenstaand artikel stond woensdag 2 September in de Culemborgse Courant. Voor een nadere kennismaking met kandidaat lijstrekker Daniël Jumelet nodigen we alle leden uit voor de ledenvergadering van 30 September.

Klik hier voor de krant van woensdag 2 September.
Klik hier voor het artikel op de website van de CulemborgseCourant.nl.

 

Culemborgse Courant: "Eén zetel is zeker haalbaar".

CULEMBORG - ChristenUnie neemt als nieuwe partij deel aan de Culemborgse gemeenteraadsverkiezingen. Gezien de landelijke opmars die de partij de laatste jaren heeft ingezet is dat geen grote verrassing. ,,We zijn de snelst groeiende ChristenUnie-vereniging in Nederland”, vertelt voorzitter Wim Althuis. Volgens hem is één raadszetel ‘zeker haalbaar’.

Ofschoon het nog ruim een halfjaar duurt voordat de lokale verkiezingen worden gehouden heeft de nieuwe partij zijn huiswerk al gemaakt. De leden geven woensdagavond 30 september hun oordeel over het concept-verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Volgens Althuis is het tijd voor wat anders: ,,We willen een nieuwe, frisse wind laten waaien. Prikkelen. Onze indruk is dat weinig spannende dingen gebeuren in de gemeenteraad en dat het ambtenarenapparaat ver van de burgers afstaat. Culemborg is te versnipperd geraakt. Wij kiezen voor verbinding en willen bruggen bouwen zodat een stevige sociale infrastructuur ontstaat. Juist in een tijd van economische recessie is dat het cement van de samenleving. Voor ons schuilt de uitdaging in het verbinden van alle facetten van de maatschappij. We willen scholen koppelen aan welzijnsinstellingen en kerken aan culturele instellingen zodat ze samen gaan optrekken.” Speerpunten zijn veiligheid, verstandige en groene ruimtelijke ordening en duurzaam ondernemen. ,,Onze verwachting? We sluiten niet uit dat we meer dan één raadszetel behalen. We zijn echter geen partij die luchtkastelen bouwt en zijn al blij met één zetel. Voorop staat dat we ons willen presenteren in de gemeenteraad.”

Bovenstaand artikel was woensdag 26 Augustus te vinden op de voorpagina van de Culemborgse Courant.

Klik hier voor de krant van woensdag 26 Augustus.
Klik hier voor het artikel op de website van de CulemborgseCourant.nl.

Labels

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht