Terugblik Symposium "Waterstof in Culemborg"

Hoe past waterstof in de energietransitie? En wat zijn de mogelijkheden voor Culemborg? Samen met 70 geïntreseerden hebben we hier overna gedacht. Hieronder vind je de opname van het symposium, het programma, het verkenningsdocument en de presentaties. 

Opname

Hieronder vind je de opname van het symposium. Wil je een specifiek onderdeel terugkijken? Kijk dan in het programma onder de video naar de time-stamp van het bewuste onderdeel. 

Programma

Aan de linkerkant zie je de time-stamp per onderdeel. Klik op de blauwe links om de bijbehorende presentatie te downloaden. 

Algemeen

0:00:00 Welkom
0:03:33 Waterstof als energiedrager
Ad van Wijk - TU Delft
 

Transport

0:34:30 Mogelijkheden van streekbussen op Waterstof
Theo Hendriks - Oprichter HyMove
0:52:30 Een clean energy hub in Culemborg?
Erik Stienen - Development manager Total Nederland
1:15:20 Intermezzo: TU Delft Solar Boat team
 

Warmte & Wonen

1:17:55 Waterstof en Monumentale woningen
Henk van Zeijts - Wethouder zorg, jeugd, cultuur en duurzaamheid gemeente Lochem
1:34:30 De strategische agenda van Waterstof in de provincie

Gerard Taat - Programmaleider energietransitie /
duurzaam innoveren

1:57:35 Aanbieden Verkenningsdocument Waterstof
Kees van der Zaag - Raadslid ChristenUnie Culemborg
Joost Reus - Wethouder van Energie Culemborg

Verkenningsdocument

Presentaties

Toelichting

Om de klimaatdoelen te halen moeten er grote veranderingen komen in welke energie we kunnen gebruiken. Maar om alle huizen te verwarmen zonder aardgas is een enorme en dure uitdaging. En ook als de zon niet schijnt en er geen wind waait willen we elektriciteit kunnen gebruiken. 

Waterstof kan hiervoor een oplossing bieden. Waterstof kun je makkelijk opslaan en gebruiken als het nodig is. Je kunt het transporteren net als aardgas in buizen en het is duurzaam te maken. Als je het gebruikt wordt het weer water. Geen CO2 dus.

Te mooi om waar te zijn? Is waterstof ook voor Culemborg een oplossing?

De ChristenUnie in Culemborg heeft daar heldere ideeën over wil iedereen in Culemborg in de gelegenheid stellen om meer te leren over waterstof.

Daarom heeft de partij een online symposium georganiseerd waarin een aantal experts en ervaren bestuurders hun kennis zullen delen. Voor het symposium worden alle raadsleden en het college van B&W uitgenodigd, maar juist ook inwoners van Culemborg en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het online symposium is hierboven terug te kijken.  

Het symposium is geopend door duurzaamheidsexpert Ad van Wijk, professor aan de TU Delft. Hij heeft jaren onderzoek gedaan naar toepassingen van waterstof als energiedrager en is adviseur voor overheden en bedrijven en actief betrokken bij diverse waterstofprojecten in Nederland.

Ook in de provincie Gelderland is er veel kennis en ervaring.

Waterstof wordt steeds meer ingezet in de logistiek en Theo Hendriks van het Arnhemse bedrijf HyMove heeft vertelt over waterstof als groene energiebron voor streekbussen.

Diverse automerken hebben al auto’s op waterstof in de aanbieding maar waar kan je dan tanken? Erik Stienen, Development manager van Total heeft ons geïnformeert over de clean energy hubs die worden gebouwd en vertellen of zo’n hub misschien ook in Culemborg zou kunnen komen.

Waterstof is ook geschikt om woningen te verwarmen. In pure vorm of gemengd met aardgas of biogas. Zeker voor monumentale woningen die niet makkelijk te isoleren zijn, is het een goed alternatief voor aardgas. Wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem heeft verteld over een concreet project in zijn gemeente om huizen te gaan verwarmen met waterstof.

Als laatste spreker heeft Gerard Taat van de provincie Gelderland uitlegd hoe waterstof als energiedrager past in de strategische agenda van de provincie Gelderland en hoe Culemborg daar een rol in kan spelen.

Het symposium is afgesloten met het aanbieden van een verkenningsdocument over Waterstof aan wethouder Joost Reus door het ChristenUnie raadslid Kees van der Zaag.

Vragen?

Heb je nog vragen over het online seminar? Mail dan naar:
waterstof@cu-culemborg.nl.
Of bel met raadslid Kees van der Zaag, via 06 3960 1675.