"Het afgelopen politiek jaar in Culemborg is een bewogen jaar geweest. Na de verkiezingen is met veel moed – en veel inspanningen – gewerkt aan een nieuwe invulling van de democratie met een raadsprogramma en een democratisch akkoord. ... Wat de ChristenUnie betreft zijn de eerste ervaringen veelbelovend. ... De ChristenUnie vindt dat we in deze situatie verstandig moeten investeren. Wat betekent dat concreet? Graag licht ik er een aantal zaken uit... "
ChristenUnie Culemborg heeft – na een ledenraadpleging – besloten om een motie voor een uitzetstop van 400 gewortelde kinderen mede in te dienen. De motie zal worden behandeld op het partijcongres van de ChristenUnie op 24 november. De motie wordt door ruim 140 leden en vijf plaatselijke afdelingen, waaronder Culemborg, ingediend. De afdeling in Culemborg voelt zich sterk bij dit onderwerp betrokken vanwege de Culemborgse familie Andropov, waarvan de kinderen volgens de staatssecretaris niet voor het kinderpardon in aanmerking kwamen.
Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad het raadsprogramma vastgesteld. Dit is het sluitstuk van een aantal maanden intensief werken door zeven van de negen fracties uit de raad én het begin van een andere manier van besturen en samenwerken in de raad. De ChristenUnie heeft zich sterk ingezet voor het raadsprogramma en heeft een forse bijdrage geleverd aan de totstandkoming ervan.
De Gelderlander: "Vervuilde grond uit buitenland massaal gedumpt in Nederlandse plassen"
Brabants Dagblad: "Vuile buitenlandse grond in NLs water: 'recreatieplassen worden afvoerputjes'"
De Gelderlander: "Kamervragen over vervuilde grond uit Parijs in Culemborg"
Culemborgse Courant: "Buitenlands slib naar Redichemse Waard"
De Gelderlander: "Kamer praat over vervuilde grond uit Parijs die in C'borg problemen kan veroorzaken"
De ChristenUnie stelt Kamervragen over de stort van vervuilde grond en slib uit het buitenland in Nederlandse recreatieplassen. ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik: “Ik vind het heel zorgelijk dat vervuilde grond en slib uit het buitenland in Nederlandse diepe plassen worden gestort. Ik kan mij de ophef in Culemborg over de recreatieplas goed voorstellen. Ik wil dat minister Van Nieuwenhuizen het toezicht op geïmporteerd slib gaat aanscherpen en voorkomt dat verontreinigd slib in ons water terechtkomt. Schoon water is juist zo belangrijk voor Nederland. We moeten zuinig zijn op onze recreatieplassen en waardevolle natuur. Daarom heb ik de minister van infrastructuur de volgende vragen gesteld:"