Door
Bestuur CU op
28 februari 2022 om 08:03
Culemborg huisvest bijzondere kerkgebouwen zoals De Oud-Katholieke Kerk en Lutherse Kerk, die naast een religieuze ook een publieke functie vervullen. Zij dienen een prominentere rol te krijgen in de culturele infrastructuur in Culemborg, vinden Kees van der Zaag en Erik Stroomberg van ChristenUnie Culemborg. Zij spraken hierover met Frank Duivenvoorde, pastor van de Oud Katholieke kerk.
Frank Duivenvoorde werkt mee aan de Kerkenvisie, waarin wordt nagedacht over toekomstig beleid voor het behoud van het bijzondere religieus cultureel erfgoed dat onze stad rijk is. “De meeste kerkgebouwen worden al sinds lange tijd naast religie ook voor publieke doeleinden gebruikt”, legt Van Duivenvoorde uit. “Dit gaat niet alleen op voor de Grote- of Barbarakerk. Ook de bijzonder fraaie Lutherse kerk en de monumentale Oud-Katholieke Kerk (20% religieus- en 80% cultureel gebruik ) huisvesten veel culturele activiteiten. Het huurtarief is voordeliger dan een grote kerk -vanwege geringere kosten voor verwarming - en de akoestiek is er heel goed. Velen maken hier gebruik van, zoals de Raad van Kerken, politieke partijen, De Roos, Stadsklooster Culemborg en heel wat Culemborgse koren”.
Als voorbeeld noemt hij de repetitie van het Culemborgs ‘Capella’ die wij tijdens het gesprek live horen repeterend voor hun Paasconcert. “Vanuit de coronagelden is er €376.000,- beschikbaar voor de culturele sector waarvan ook een deel bestemd is voor behoud van de culturele infrastructuur van de stad. Maar hoewel de kleine kerken veel cultuur huisvesten en mogelijk maken krijgen ze tot nog toe geen cent subsidie van de gemeente voor onderhoud en renovatie. De gemeente financiert alleen eigen gebouwen zoals de Franse School. En de monumentenpot – die er vroeger wel was – is al jaren leeg”.
๐ง๐ผ๐ฝ๐๐ฒ๐ด๐บ๐ฒ๐ป๐ ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐๐๐น๐ฒ๐บ๐ฏ๐ผ๐ฟ๐ด๐๐ฒ ๐บ๐ผ๐ป๐๐บ๐ฒ๐ป๐๐ฒ๐ป
Volgens pastor Frank is het een gemiste kans dat het rapport van het Catharijneconvent over de Waardebepaling van de Vijf Monumentale Kerkgebouwen in de gemeente Culemborg nooit is ingebracht in de kerkenvisie. De gemeente had dat rapport al in maart 2020. Uit de conclusie van dit rapport blijkt dat alle vijf binnenstadskerken behoren tot het topsegment van de monumentale gebouwen van de binnenstad.
Pastor Frank vindt dat de raad daarom alert moet zijn voor het lot van de r.k. H.- Barbarakerk, het meest bepalende gebouw van de skyline van de stad. Volgens hem mag dit publieke gebouw - de enige neogotische kerk die de stad rijk is- niet zomaar verloren gaan. Er is naar zijn mening niet uitputtend onderzocht of het r.k.- kerkgebouw vanwege zijn bijzondere kenmerken (want gebouwd naar Franse Kathedralenstijl ) gered zou kunnen worden als publiek toegankelijk gebouw. Historisch Genootschap Voet van Oudheusden, Provincie en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunnen wellicht daarbij helpen. Dat kerkgebouw is volgens pastor Frank niet enkel de hobby van wat rooms-katholieken: “Het behoort tot ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed van de stad. En dat laatste geldt voor alle vijf de binnenstadskerken”.
๐ ๐ผ๐ป๐๐บ๐ฒ๐ป๐๐ฎ๐น๐ฒ ๐ฏ๐ถ๐ป๐ป๐ฒ๐ป๐๐๐ฎ๐ฑ๐๐ธ๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ฒ๐ป
Van Duivenvoorde ziet ook kansen om met de monumentale binnenstadskerken en hun interessante geschiedenis Culemborg verder toeristisch op de kaart te zetten: “Zo biedt het project ‘Heilige Huisjes’ een mooie wandeling door het centrum van Culemborg. Die gaat langs tal van gebouwen en plekken gaat waar de religie in de afgelopen 700 jaar haar sporen heeft achtergelaten. Culemborg wordt nog aantrekkelijker als deze wandeling actief en zichtbaar wordt opgenomen in het huidige toeristische aanbod van de stad“.
Kees van der Zaag vindt dat de meerwaarde van ons religieuze culturele erfgoed op dit moment onderbelicht is. “Na de verkiezingen moet dit onderwerp meer aandacht krijgen op de agenda van de gemeenteraad. Ik zal me ervoor inzetten dat deze kerkgebouwen en de culturele activiteiten een prominente rol krijgen in de culturele infrastructuur van onze mooie stad Culemborg”.