Zorgen om windmolens nog niet weg
Lijsttrekker Kees van der Zaag van de ChristenUnie heeft met Erik Stroomberg, Charles de Wolff en Erik Hoven, de nummers 2, 5 en 6 op de kandidatenlijst, zaterdag een bezoek gebracht aan de leden van de werkgroep Tegenwind. Aan de stralende gezichten op de foto die gemaakt werd aan het einde van het bezoek is te zien dat de leden blij zijn dat er werd geluisterd naar hun zorgen.
Blijvende zorgen
Want hoewel de vergunningaanvraag voor de zes 210 meter hoge windmolens is ingetrokken, zijn er nog steeds blijvende zorgen. Er komen steeds meer inzichten over de gezondheidseffecten van geluidshinder door grote windmolens. Maar de houding van de gemeente en de provincie was de afgelopen jaren dat met financiële compensatie dit voor de bewoners acceptabel gemaakt kan worden.
Martin Van Weelden van Tegenwind zegt: “Ik betaal liever 1500 euro per jaar om geen windmolens vlak bij zijn huis te krijgen dan dat ik financieel gecompenseerd wordt. Hoe kun je gezondheidsklachten afkopen met geld?” De werkgroep heeft zich inmiddels goed ingelezen in alle onderzoeken en wil daar graag over praten. Maar een echt open gesprek met ambtenaren en initiatiefnemers waarbij alle informatie eerlijk en open wordt gedeeld vindt niet plaats. “De gemeente is in dit dossier onze tegenstander”, aldus Martin die dat overigens graag anders zou zien.
Hoop op nieuwe landelijke regels
De hoop voor de werkgroep is nu op nieuwe landelijke regels die worden gemaakt. Je bent belanghebbende als je binnen een straal van 10x de tiphoogte woont. Mogelijk wordt dat de nieuwe norm voor afstand tussen woonhuizen en windmolens. Is dat het geval dan is de kleine strook in het buitengebied van Culemborg gewoon te klein om nieuwe te kunnen plaatsen.
Motie Gelijk Speelveld
De ChristenUnie heeft in de zomer een motie ingediend over Gelijk Speelveld in het participatie traject over nieuwe windmolens. Die motie is door de gemeenteraad aangenomen en moet dus door het college worden uitgevoerd. Daarom wilde lijsttrekker Kees van der Zaag graag weten of de werkgroep daar al iets van heeft gemerkt. Helaas was het antwoord nee.
“Wat de werkgroep nodig heeft is een onafhankelijk contactpersoon en een open houding van ambtenaren binnen de gemeente. Deskundige bijstand en een goede toegang tot de informatie en plannen zijn ook belangrijk om zo echt mee te kunnen praten en tijdig alternatieven te kunnen aandragen,” aldus lijsttrekker Kees van der Zaag. “Ik beloof dat ik me sterk zal blijven maken om te zorgen dat ook bij toekomstige plannen alle betrokkenen, dus ook de leden van TegenWind de informatie krijgen en dat er naar hun wordt geluisterd.”
De ChristenUnie ziet af van nieuwe windmolens binnen het grondgebied van Culemborg tenzij daarvoor vanuit de bewoners voldoende draagvlak is en alle betrokken bewoners in het gebied volledig worden gecompenseerd. Het aantal en de hoogte worden bepaald door de randvoorwaarden die in overleg met de direct betrokken bewoners zullen worden vastgesteld.
Op de foto staan links twee leden van TegenWind en aan de rechterkant Charles de Wolff, lijsttrekker Kees van der Zaag en vooral Erik Stroomberg.