ChristenUnie Culemborg lanceert plan ‘Versneld wonen’

CU presenteert plan versneld wonen.jpg
CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB-01.png
Door Bestuur CU op 14 februari 2022 om 07:00

ChristenUnie Culemborg lanceert plan ‘Versneld wonen’

Vandaag heeft de ChristenUnie het plan ‘Versneld bouwen in Culemborg’ gelanceerd. De ChristenUnie pleit voor bouw van appartementen en woningen op bestaande locaties in Culemborg. “Dit kan per direct. Hiermee kan de gemeente actief inspelen op de grote woningnood die er is bij jongeren en ouderen”, zegt Kees van der Zaag lijsttrekker van de ChristenUnie. 

Koophuizen zijn te duur

Culemborg zit in een wooncrisis. Koophuizen zijn te duur. Ten opzichte van 2013 zijn de prijzen van de woningen met 80% gestegen. En daardoor onbereikbaar voor alleenstaande en midden inkomens.Zonder financiële hulp anderen is het voor een alleenstaande jongeren bijna onmogelijk om een huis te kopen.

Iedereen wil meer betaalbare woningen voor jongeren en ouderen. Lijstrekker Kees van der Zaag vindt dat het nu tijd is voor actie. “We moeten kansen benutten waar het kan. Met een duidelijke regie vanuit de gemeente. Om als actieve speler te bouwen voor jongeren en ouderen, die in de overspannen woningmarkt tussen wal en schip dreigen te raken.”

Programma Versneld wonen

Met het programma ‘Versneld bouwen’ geeft de ChristenUnie haar visie over woningbouw op korte termijn. “Natuurlijk is er meer nodig in Culemborg om aan de grote vraag voor betaalbare woningen te voldoen”, legt Kees van der Zaag uit. “Maar waarom wachten tot grote plannen zoals het stationsgebied ontwikkeld zijn? Gemeente Culemborg kan morgen de spade in de grond zetten en binnen twee jaar 110 extra woningen realiseren!”

Versneld wonen Kees en Erik

Bouw in Voorkoop

"Het hart van Voorkoop biedt een ideale mogelijkheid om snel te bouwen in vier verschillende bouwfasen. In korte tijd kunnen hier tientallen woningen worden gerealiseerd," licht Erik Stroomberg, de nummer 2 op de kandidaten lijst en bewoner van Voorkoop toe. 

Met de bouw in Voorkoop kunnen 20 tinyhouses voor starters in de Kamille worden neergezet. Op de Schapenbloem worden 20 appartementen voor ouderen gebouwd, die een eengezinswoning achter laten.

“Een deel van de woningen aan de Sleutelbloem willen wij transformeren naar twee-laags appartementen. Dat levert een netto voordeel op van 20 woningen. In het bouwplan Heimanslaan worden 18-22 eengezinswoningen gebouwd voor starters op de woningmarkt. De gemeente kan dit zelf ontwikkelen. Zij is eigenaar van de gronden," vindt Erik Stroomberg.

Knelpunt als nieuwe bouwlocatie

Daarnaast stelt de ChristenUnie een nieuwe inbreidingslocatie voor. Naast de Tunnelweg is de dr. Hockesingel een groot verkeersknelpunt in Culemborg. Er is weinig geld om dit knelpunt op te pakken. Lijsttrekker Kees van der Zaag: "Deze locatie is een belangrijke toegangspoort tot de stad. De locatie zou een nieuwe functie met uitstraling moeten krijgen." 

Door de aansluiting van de Weidsteeg en Rijksstraatweg te verbeteren, ontstaat er ruimte voor 30 appartementen. “Op deze wijze wordt dit knelpunt betaalbaar opgelost en kunnen jongeren en ouderen dicht bij de stad wonen. Ouderen kunnen zelfstandig wonen en eventueel zorg inkopen via Zorgcentrum De Kulenborg”.

Lees hier het volledige plan 'Versneld wonen'.

Op de foto links Erik Stroomberg en rechts lijsttrekker Kees van der Zaag bij de locatie Dr Hockesingel. Op de foto bovenaan het artikel staat Kees van der Zaag bij de Dr Hockesingel en Erik Stroomberg bij de Schapenbloem.