Visie CU op grondexploitatie en stedelijke vernieuwing
De ChristenUnie heeft in de afgelopen periode consequent niet ingestemd met nieuwe bouwprojecten. Is de ChristenUnie tegen vooruitgang, of ligt dat toch anders? In dit artikel de onderliggende visie.
De ChristenUnie heeft niet ingestemd met de herontwikkeling van het Chopinplein, de ontwikkeling van de Spoorzone en de woonbuurt Jan van Riebeeck. Hierin waren we in het geval van Jan van Riebeeck de enige, bij de Spoorzone werden we gesteund door de SP en bij het Chopinplein vonden we medestanders in de SP en een dissident VVD-raadslid. Waarom deze opstelling? In dit artikel worden de volgende vragen beantwoord:
- Wat is de visie van de ChristenUnie op grondexploitatie en stedelijke vernieuwing?
- Wat is Grondexploitatie en hoe staat het hiermee in Culemborg?
- Wat is stedelijke vernieuwing en welke projecten staan zoal op stapel?
Wat is de visie van de ChristenUnie op grondexploitatie en stedelijke vernieuwing?
De ChristenUnie vindt dat de gemeente Culemborg niet goed omgaat met grondexploitatie en stedelijke vernieuwing. Zeker over een langere termijn bezien. De grondexploitatie heeft jarenlang miljoenenwinsten opgeleverd. Deze zijn in de ogen van de ChristenUnie te weinig aangewend voor investeringen in stedelijke vernieuwing. Veel projecten die de gemeente Culemborg ontwikkelt, aanstuurt of begeleidt, dienen budgetneutraal te zijn. Tenminste, dit is één van de uitgangspunten van het Culemborgse beleid. Dit heeft echter tot gevolg dat de manier waarop projecten worden ingevuld wel de meest economische is, maar niet altijd de gewenste kwaliteit oplevert. Dit omdat ten aanzien van bestemming, bebouwingsdichtheid, realisatie van parkeerplaatsen en (her)inrichting van wegen teveel compromissen worden gesloten. De ChristenUnie is van mening dat stedelijke vernieuwing in veel gevallen investeringen vergt. Is het geld niet beschikbaar voor die investeringen, dan is het beter te wachten en te sparen, dan iets bouwen/maken waar we minimaal 40 tot 50 jaar ontevreden mee zijn. Zeker nu de winstgevendheid van de totale grondexploitatie in Culemborg onder druk staat.
Wat is grondexploitatie en hoe staat het hiermee in Culemborg?
De afgelopen jaren heeft de gemeente Culemborg veel geld verdiend met grondexploitatie. Grondexploitatie is kort gezegd het opkopen van een grondgebied, dit gebied bouw- en woonrijp maken en het (laten) bebouwen. De grond wordt ten behoeve van bebouwing weer door de gemeente verkocht aan particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen, Publiek Private Samenwerkingsverbanden en/of vastgoedbedrijven. Dit leverde voor de kredietcrisis aanzienlijke winsten op, na aftrek van de kosten. Kosten zitten bij grondexploitatie onder andere in rentelasten, de kosten voor het bouw- en woonrijp maken en zogenaamde bovenwijkse kosten voor infrastructuur die een gebied moet integreren met de omliggende gebieden. Met name Parijsch en Pavijen V zijn winstgevend. De winstgevendheid van alle grondexploitaties bij elkaar staat de laatste tijd echter sterk onder druk, want sommige grondexploitaties zijn verlieslatend. Overwegend omdat de kosten oplopen en de opbrengsten tegenvallen door een negatieve prijsontwikkeling en het feit dat minder grond wordt verkocht en daarmee rentelasten langer gedragen moeten worden. De ChristenUnie is bezorgd over de ontwikkelingen rondom de grondexploitatie en het effect hiervan op de gemeentelijke begroting.
Wat is stedelijke vernieuwing en welke projecten staan zoal op stapel?
Naast grondexploitatie bestaat er ook nog het fenomeen stedelijke vernieuwing. Bij uitbreiding van de stad (zoals via Parijsch gebeurt) is het ook van belang dat gekeken wordt naar inbreiding (nieuw bebouwen van locaties die binnen de stad gelegen zijn en die braak liggen en/of woningen bevatten die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen). Zie voor een totaaloverzicht van de bouwplannen van de gemeente: http://www.culemborg.nl/Wonen en leven/Bouwplannen en projecten/Bouwplannen. Hier zitten een behoorlijk aantal projecten bij die onder het kopje stedelijke vernieuwing vallen. In een aantal gevallen is hier ook grondexploitatie aan gekoppeld, maar bij sommige projecten heeft de gemeente geen grondpositie en probeert zij vanuit een regierol de ontwikkelingen te sturen. Dat laatste is het geval bij de Spoorzone, waar aannemersbedrijven In den Eng en De Waal en stationsexploitatiebedrijf NS Poort de belangrijkste grondposities in handen hebben. De ChristenUnie is van mening dat de ambities van de gemeente te groot zijn voor deze tijd van bezuinigingen en dat het verstandig zou zijn om projecten over een langere tijd uit te smeren. Zodat ze beter kunnen worden uitgevoerd en de kwaliteit van de ruimtelijke ordening op peil blijft. Ook kunnen veel kosten worden bespaard, omdat de begeleiding en uitvoering van de projecten veel capaciteit van de gemeentelijke organisatie vergt en er veel externe deskundigheid voor wordt ingehuurd.
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief Fractie > 2011
november
- 13-11-2011 - Daniël Jumelet geeft algemene beschouwing op begroting
- 12-11-2011 - Daniël Jumelet in Culemborgse Courant over inspraak buurtbewoners "Sprokkelenburg"
juli
- 06-07-2011 - Visie CU op grondexploitatie en stedelijke vernieuwing
- 06-07-2011 - Culemborgse Courant: "Raad akkoord met Plan Jan van Riebeeckstraat"
juni
- 29-06-2011 - Daniël Jumelet in Culemborgse Courant: "Spoorzon(d)e"
- 29-06-2011 - Algemene beschouwing op Perspectiefnota: "Blijvend slank, blijvend fit"
Plaats het eerste bericht!