Reactie CU op formatieproces

Daniël Jumelet 2014 - portretfoto 01maandag 01 september 2014 19:30

De VVD heeft de raad uitgenodigd voor een bijeenkomst om te spreken over het formatieproces. Het ging over het rapport van de informateur, de voorkeuren van de verschillende partijen voor een coalitie en het advies voor fase 2 van het informatieproces. De visie van de ChristenUnie op het formatieproces leest u hier.

De fractie van de ChristenUnie heeft de afgelopen twee maanden benut om enige afstand te nemen van de Culemborgse politiek en zo met een frisse blik hiernaar te kunnen kijken.  Om met onze conclusie te beginnen:

In de ogen van ChristenUnie is de enig haalbare oplossing voor de voortzetting van de huidige coalitie die van een minderheidscoalitie. Dit hebben we aan het begin van het informatieproces ook al kenbaar gemaakt aan de informateur, maar helaas is dit niet terug te vinden in het verslag. Tevens hebben we aangegeven dat dit de enige situatie is dat een raadsakkoord zin zou hebben, al kunnen we ons ook best een minderheidscoalitie voorstellen zonder een dergelijk akkoord.

De reden dat de ChristenUnie een minderheidscoalitie ziet als enige haalbare optie voor voortzetting van de huidige coalitie, is de grote vertrouwensbreuk die is veroorzaakt. Dit omdat de VVD en D66 het vertrouwen hebben opgezegd in een coalitiepartner, zonder dat er een politiek feit aan ten grondslag lag en er weinig pogingen zijn gedaan om te bouwen aan het herstel van verhoudingen. Deze stap van de huidige coalitiepartners heeft niet alleen de ChristenUnie geschokt, maar ook veel mensen in de stad. In deze tijd waarin vertrouwen binnen het stadsbestuur en tussen college/raad en de stad keihard nodig is, is dit bijzonder zorgelijk en schadelijk.  Deze manier van optreden van de coalitiepartners maakt het in onze ogen voor andere partijen onmogelijk om zonder reserves vanuit een minderheidspositie bij deze coalitie aan te haken. Waar wij destijds, tijdens de formatie, optimistisch waren over de ruimte die er was om bestuurlijke vernieuwing door te voeren en elkaar vanuit verscheidenheid te versterken, hebben wij op een tamelijk ruwe manier moeten ontdekken dat  het met deze coalitiepartners niet mogelijk is om vanuit verschillende stijlen samen te werken of op deelgebieden andere inzichten te koesteren.

Daarbij komt dat de gang van zaken in het informatieproces het geschonden vertrouwen eerder verder heeft beschadigd dan goed heeft gedaan. Onze fractie moest informatie uit de krant vernemen, voordat ze dagen later via de formele en correcte weg ons bereikten. Nog voordat het advies van de informateur bekend was geworden, was één van de beoogde partijen alweer uit beeld. Ruim voordat deze bijeenkomst plaatsvond, heeft D66 haar standpunt ten aanzien van de formatie al via de eigen website wereldkundig gemaakt, waarbij overigens dus ook onjuist staat vermeld dat D66 de enige partij is die een minderheidscoalitie nastreeft.

De huidige situatie is zeer schadelijk voor de lokale politiek en haar geloofwaardigheid. Helaas zijn vele negatieve vooroordelen die mensen over de politiek hebben, bevestigd. Het politieke spel van de huidige coalitiepartijen ontbeerde in de afgelopen maanden respect en zelfinzicht. Dit straalt af op de stad en heeft een funeste invloed op de verhoudingen in de raad Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen en dat vraagt om een breuk met de huidige manier van doen.

Voor de goede orde, voor de ChristenUnie is een minderheidscoalitie geen ideaalbeeld, maar in deze situatie de enige manier waarop de huidige coalitie door kan. Wat ons betreft is het aan VVD en D66 zélf om het vertrouwen in de politiek weer te herstellen en schoon schip te maken, zonder hier andere partijen verwikkeld in te laten raken. Waarbij het dikwijls uitgesproken verlangen naar bestuurlijke vernieuwing niet keer op keer holle frasen blijken, maar woorden eindelijk worden omgezet in daden. Dit kan alleen wanneer de coalitie een fundamentele openheid betoont richting raad en stad. In ieder geval moet voorkomen worden dat een coalitie wordt gevormd die gebaseerd is op controle en onevenwichtige verhoudingen.

Ongeacht wat het resultaat van dit proces, kan de raad en de stad ervan op aan dat de ChristenUnie het belang van de stad wil dienen, zoals altijd. Met gedrevenheid en zonder voorbehoud. Naar wij hopen in een sfeer waarin we er met elkaar de schouders onder kunnen zetten. Als alle fracties bereid zijn om constructief per dossier naar gedragen meerderheden te zoeken en persoonlijke en partijpolitieke scoringsdrift aan de kant te durven zetten, dan kan de weg naar vernieuwing ingezet worden. Met als randvoorwaarde een opstelling van coalitie en college die hiervoor de ruimte biedt. We hopen van harte dat zo de weg omhoog weer gevonden kan worden.

U kunt de raadsvergadering terugkijken via culemborg.raadsinformatie.nl

Het rapport van de informateur vindt u hier.

Onze reactie op de open brief van de PvdA aan de VVD over het formatieproces vindt u hier

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief Fractie > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

april

maart

januari